Brandsäkerhet

Hej alla medlemmar!

När det börjar nalkas jul kan det vara bra att kolla så att ens brandvarnare fungerar optimalt, Det är rekommenderat att byta batteri en gång i halvåret, och damma av den en ungefär en gång om året så den håller sig lika känslig mot rök.

Eftersom bränder växer snabbt, bör alla ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderar MSB pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A 233BC. (s. 16, Brandsäkerhet i flerbostadshus, MSB)

Bra att tänka på:
• Glöm inte att släcka brinnande ljus! Kvarglömda levande ljus orsakar många bränder.
• Ställ inte ljusen för nära gardiner, nära andra brännbara föremål eller för nära andra ljus.
• Ställ ingenting i de allmänna utrymmena, varken cyklar, barnvagnar, sopor, dörrmattor, dörrkransar, emballage eller annat brännbart som blir lätt att snubbla över vid utrymning.
• Torrkokning, som uppstår på grund av att du har glömt att stänga av spisen, är en vanlig brandorsak
• ett igensatt filter vara en brandfara, rengör köksfiltret med jämna mellanrum. Rekommenderat att kontrollera filtret är en gång i månaden.
• Rökning är den vanligaste orsaken vid brand med dödlig utgång. Det är inte bara i sängen det är förenat med livsfara att röka, utan det är lika farligt att somna från cigaretten i en fåtölj eller soffa. De så kallade självslocknande cigaretterna utgör ingen garanti för att en brand inte kan uppstå. Det finns ännu ingen statistik som visar att dödsbränder beroende på rökning har minskat. Blöt innehållet i askkoppen innan den töms.

För mer information:
1. Goda råd för brand i hemmet: https://www.brandskyddsforeningen.se/…/goda_rad_brand_i_hem…

2. Brandsäkerhet i flerbostadshus, MSB: https://rib.msb.se/filer/pdf/25375.pdf

3. Instruktionsvideo hur man kontrollerar brandvarnare: https://www.youtube.com/watch?v=gYYVhmMfQtA

4. Instruktionsvideo för rengöring av köksfläkt, från 01:55
https://www.youtube.com/watch?v=8rg68TJ14MM

Uppstår frågor om något är det bara att fråga! ☺